jueves, junio 15, 2023

El sector de la IoT a Catalunya ja compta amb 300 empreses que facturen 1.600 milions d’euros, un 7% més que el 2021.

A Catalunya hi ha 294 empreses dedicades a la Internet de les coses (IoT), que facturen més de 1.585 milions d’euros. Són algunes de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que radiografia aquest sector.

En el context de l’informe, es defineix la IoT com la interconnexió digital d’objectes en diferents àmbits (domèstic, industrial o urbà, entre d’altres). És a dir, aquestes tecnologies fan possible que diferents dispositius recullin dades a través de sensors, es comuniquin i interactuïn entre ells; comparteixin aquesta informació i l’analitzin per extreure’n conclusions.

L’ecosistema IoT a Catalunya

Segons el document, el nombre d'empreses catalanes dedicades a la IoT s’ha incrementat un 5% des del 2021, la darrera vegada que l'agència per la competitivitat de l'empresa va analitzar aquest sector, en el marc d’un informe sobre les tecnologies que s’engloben en la indústria 4.0 a Catalunya. En aquests darrers dos anys, la facturació agregada d’aquestes companyies s’ha incrementat un 7,1%. A més, en conjunt, les 294 empreses especialitzades en IoT donen feina a més de 6.770 persones.

D’altra banda, l’estudi també apunta que es tracta d’un sector emergent, ja que el 85,7% de les empreses que s’hi dediquen són pimes, el 30,7% són startups  i el 41,8% tenen menys de 10 anys. En aquest sentit, el document apunta que el 8,1% de les startups catalanes utilitza la IoT com a principal tecnologia.

L’impacte internacional de la IoT: inversió estrangera i startups

L’informe situa Catalunya com la primera regió del sud d’Europa en captació d’inversió estrangera en l’àmbit de la IoT durant els darrers cinc anys (2018-2022). En conjunt, Catalunya ha captat 9 projectes (el 4,2% del total invertit en aquest sector a Europa) per un valor de 136,2 milions d’euros (el 4% del total invertit). A més, s’han creat 466 llocs de treball.

En el rànquing de ciutats, Barcelona és la segona metròpoli del sud d’Europa en rondes tancades per startups en l’àmbit de la IoT, només per darrere de Milà. En el conjunt de la Unió Europea, la capital catalana ocupa la setena posició. Segons l’estudi, en el darrer quinquenni, s’han tancat 19 rondes de finançament per un valor de 24,2 milions d’euros a la capital catalana.

La importància de la IoT a la indústria

El creixement d’aquest sector en els darrers anys s’ha d’entendre en el context  de la pandèmia. Les restriccions marcades per la COVID-19 van posar de manifest la necessitat de moltes activitats empresarials de poder operar en remot, un entorn que va facilitar el sorgiment de noves aplicacions vinculades al camp de la IoT. És el cas d’indústries com la manufactura, però també altres camps com el consum, l’agricultura o la logística, entre d’altres, que van impulsar el creixement del nombre d’empreses i treballadors especialitzats en aquestes tecnologies, per donar resposta a les noves demandes d’aquests mercats.

La IoT ofereix múltiples aplicacions en diferents sectors i àmbits empresarials, com ara l’optimització de rutes o l’ús de vehicles autònoms i connectats (mobilitat), o la millora de la gestió de la producció (les fàbriques intel·ligents) o, en el camp de les smart homes, o el seguiment remot de pacients de l’àmbit de la salut. Les millores que ofereix la IoT en el camp de la indústria també genera oportunitats d’innovació per a les empreses en diferents àmbits, tant des del punt de vista del producte, com dels processos i dels models de negoci.

Tendències mundials i reptes

El mercat global de la IoT es troba en creixement. Segons l’estudi d’ACCIÓ, es preveu que l’any 2030 aquest mercat tripliqui els seus ingressos fins a arribar a més de 621.000 milions de dòlars. De la mateixa manera, també es calcula que el nombre de dispositius connectats arreu del món es triplicarà durant aquest temps.

En aquest context, un dels principals reptes als quals s’enfronta la IoT és l’impacte creixent dels ciberatacs que es realitzen a través dels dispositius connectats. Així, s’estima que el mercat de la seguretat dels objectes connectats ascendirà als 38.900 milions de dòlars el 2025. El sorgiment de nous productes i serveis, com els cotxes autònoms i connectats, les ciutats intel·ligents i la digitalització d’infraestructures, també impulsa la necessitat de protegir les dades que es transmeten.




1 comentario :

ART dijo...

Des de Franco, el PSOE ha estat enemic de Catalunya.
González, iniciador de l'espoli amb la retallada de diners en els traspassos de sanitat i universitats.
ZP i les seves falses promeses i nul·les inversions
I ara Sánchez, el mateix

Molts polítics catalans no tenen memòria

https://twitter.com/jm_clavero/status/1669241698566787072?t=fLzDARkr8ly-jQnkqBbQ2w&s=19