Pages

jueves, septiembre 01, 2022

El Govern de Catalunya denuncia que l'any 2019 EspaÑa va robar als catalans 20.196 milions d'euros.

Sí, EspaÑa roba als catalans, siguin unionistes o independentistes, a tots ens roba a mans plenes.

L’any 2019, el dèficit de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de l’Estat es va situar en 20.196 M€, un import equivalent al 8,5% del PIB català. Així ho indica el darrer càlcul de la balança fiscal elaborat pel Departament d’Economia i Hisenda, segons el qual Catalunya va aportar a l’Estat el 19,6% dels seus ingressos totals, mentre que només va rebre el 13,4% de les despeses efectuades en el conjunt de l’Estat. 



El càlcul s’ha elaborat amb el suport i assessorament de persones expertes de prestigi internacional en hisenda pública i balances fiscals. Durant la seva intervenció, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha qualificat el “maltractament econòmic” de l’Estat envers Catalunya de “sistemàtic, endèmic i deslleial”. Al seu parer, aquest dèficit “afecta el moll de l’os de la capacitat del país per fer política i les possibilitats de progrés i benestar de tota la gent que hi viu”. En aquest sentit, ha assegurat que “si Catalunya disposés dels impostos que es recapten al país, la Generalitat podria invertir gairebé 2.700 euros addicionals per ciutadà”. 

Giró ha posat de manifest que el sistema de finançament s’està convertint en “un procediment de control polític per sotmetre un país que vol fer sentir la seva pròpia veu”, en lloc de ser un mecanisme just d’assignació dels recursos disponibles, i ha fet notar que aquest greuge s’ha anat repetint al llarg de la història. “Fa més de 35 anys que els catalans paguem pràcticament un delme (diezmo) a Espanya, i no sabem ben bé a canvi de què”, ha advertit. De fet, el conseller ha precisat que els 20.196 milions d’euros representen el 53% del pressupost anual de la Generalitat o, dit d’una altra manera, l’equivalent al pressupost que el Govern català ha destinat aquest any als departaments de Salut, Educació i Drets socials

Finalment, el conseller ha lamentat que el Govern espanyol no hagi facilitat les dades necessàries per poder fer possible el càlcul de les balances fiscals, per la qual cosa una part de la despesa territorialitzada de l’Estat s’ha hagut d’estimar, i ha demanat al PSC que intercedeixi davant la ministra Montero, que va es va negar a donar-les per evitar retrets entre les comunitats autònomes. “Estic segur que ningú al PSC creu que s’hagi de sacrificar la transparència per evitar enfrontaments imaginaris”, ha reblat, després de recordar que aquest grup parlamentari va votar a favor de la moció del 2008 i de la Llei del 2012 sobre la publicació de les balances fiscals. 





Per la seva banda, la catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), Núria Bosch, ha defensat i avalat com a experta externa els criteris metodològics que s’han utilitzat en l’elaboració de les balances fiscals. Pel que fa als dos mètodes de càlcul possibles (càrrega-benefici i flux monetari), Bosch ha explicat que, tot i que les dues aproximacions estan avalades per la teoria de la Hisenda Pública i s’utilitzen internacionalment, “posem més èmfasi en l’aproximació del flux monetari perquè és una dada més objectiva”. Aquest sistema “comptabilitza la despesa allà on es fa, allà on es territorialitza. Els ingressos es tenen en compte allà on s’originen, on hi ha el fet imposable”. A més, el càlcul del flux monetari “demostra l’impacte econòmic que té en un territori l’acció del sector públic”. En canvi, “en l’aproximació càrrega-benefici s’han de fer moltes hipòtesis”, ha conclòs. 

La subdirectora general de Finançament i Sostenibilitat Financera, Montse Bassols, que ha estat l’encarregada de presentar l’estudi, ha destacat que, en aquesta aproximació del 2019, han fet servir “la mateixa metodologia dels últims anys, que és la validada pels experts” i que, en el cas de la despesa que no tenien territorialitzada, “hem agafat el pes que tenia cada un dels programes de l’Estat el 2015 i el 2016 i hem aplicat aquests percentatges a cada un dels programes de despesa”. Bassols també ha fet notar que l’estudi s’ha fet de l’exercici 2019 perquè “si preníem com a referència els anys 2020 o 2021, l’impacte de la pandèmia podia haver afectat el resultat”. 

El resultat de la balança fiscal forma part de la documentació preceptiva que acompanya l’Avantprojecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La balança mostra la diferència entre la despesa que el sector públic estatal realitza en un territori i el volum d’ingressos que obté d’aquest territori, i amb els quals finança el conjunt de la seva despesa pública. Existeix dèficit fiscal quan els ingressos obtinguts en un territori superen les despeses que es destinen a aquest territori, és a dir, quan hi ha una sortida neta de recursos. 

El càlcul de la balança s’elabora tenint en compte diferents conceptes: els ingressos i despeses de la Seguretat Social, el volum d’inversió executada per l’Estat i els ingressos i despeses territorialitzades de l’Estat i els seus organismes i entitats. Tanmateix, per a l’any 2019 una part de la despesa territorialitzada s’ha hagut d’estimar, ja que des de l’any 2016 el Govern espanyol no publica ni tramet a la Generalitat una part de les dades necessàries per fer el càlcul de la balança. En el cas d’aquestes dades no disponibles (aproximadament una quarta part del total), i d’acord amb les recomanacions del grup d’experts que va elaborar la metodologia de càlcul de la balança, s’ha optat per imputar les despeses del 2019 d’acord amb la mitjana dels percentatges d’imputació dels exercicis 2015 i 2016, que són els darrers en què el Govern espanyol va facilitar les dades necessàries per fer el càlcul. 

Conseller Giró.


11 comentarios:

  1. Barcelona, ​​reconocida como la mejor Smart City extranjera
    La capital catalana ha sido reconocida por su liderazgo y gobernanza en ámbitos como el económico o el urbanístico

    https://www.totbarcelona.cat/economia/barcelona-millor-smart-city-229298/

    ResponderEliminar
  2. Economia eleva el déficit fiscal de Catalunya con el Estado a 20.196 millones de euros
    Giró denuncia que el déficit fiscal se está convirtiendo en un procedimiento de control político para someter a Catalunya

    https://www.elnacional.cat/es/politica/economia-jaume-giro-eleva-deficit-fiscal-de-catalunya-estado-20196-millones-de-euros_876558_102.html

    ResponderEliminar
  3. Un ahogo fiscal que es un expolio

    https://www.elnacional.cat/es/editorial/ahogo-fiscal-expolio_876822_102.html

    Los españoles nos roban porque son nuestros enemigos. A los vascos no los roban porque son de los suyos, y nosotros el enemigo. Y todos los que aprueban los presupuestos españoles son cómplices de ese expolio. Nuestros enemigos.

    ResponderEliminar
  4. REFLEXIONES SOBRE EL MIDCAT Y LA FALTA DE MEMORIA DE LA GENTE

    https://twitter.com/JordiMasFont/status/1565086718570729472?t=w9VPAToiV4Zequ7ErCrz0w&s=19

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Anónimo10:44 a. m.

      Pues hay que leer este hilo, cuanta razón tiene, y bien explicado.
      Como dice algún tuit, primero la unidad de Ñ, lo demás no importa, inclusive si nos arruinais y jodemos a todos.

      Josep

      Eliminar
  5. Un audio revela cómo la policía patriótica montó el caso de los 33 jueces soberanistas
    El DAO de la policía describió en una reunión cómo justificar la investigación que acabó en una filtración en 'La Razón'

    https://elmon.cat/politica/audios-villarejo/audio-revela-policia-patriotica-va-muntar-cas-33-jutges-sobiranistes-477406/

    ResponderEliminar
  6. Guerra de Ucrania día 190

    https://www.revistaejercitos.com/2022/09/01/guerra-de-ucrania-dia-190/

    ResponderEliminar
  7. Deixa de dir ximpleries de les teves,traidor,mentider,insustancial inepte,fracassat.Tu treballes per l'Estat Espanyol. Apa ! comprali un hijab a la @yeyaboya i ves a "ilustrar" a la colla de marginals inoperatius i incults que formeu la @cupnacional.I,sobre tot, calla!!!

    https://twitter.com/pepe_fajula/status/1565463477015220229?t=UmYJQpC7LJXk2UfAUwCPXQ&s=19

    ResponderEliminar
  8. Anónimo10:51 a. m.

    Como es que solo se habla se comenta del descuento del iva cuando las electricas de mano del govierno nos colocan camuflado otro impuesto del tope del gas, ahora lo pagamos todos la fiesta.
    https://www.libremercado.com/2022-09-01/el-tope-de-gas-el-gobierno-introduce-un-nuevo-concepto-en-la-factura-de-la-luz-que-dispara-todavia-mas-su-precio-6927425/

    ResponderEliminar
  9. Petro le lanza la piedra a Sánchez. Si España quiere ser sede de negociaciones del gobierno colombiano con el ELN primero que España solucione sus conflictos políticos internos como la situación del País Vasco o Cataluña (que Petro conoce bien).

    https://twitter.com/AnibalGarzon/status/1563089856322224128?t=zchOwvqd7plWgQcPxNxpzQ&s=19

    ResponderEliminar
  10. Artur Mas al 2010 va ser president amb 1.202.000 vots , al 2006 Montilla amb 796.000
    Ara es president Aragones , amb la poblacio de CAT mes elevada amb 605.000 vots
    El president menys representatiu electoralment de tota la historia de CAT i el mes submis i obedient a Madrid

    https://twitter.com/DavidGR1714/status/1563211593563119617?t=ZQzR6b_ls5Fu-ucj-gVV1g&s=19

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.